trezit pe darwin

Cine l-a-nviat pe Darwin?

Numai orbii nu văd. Mulți nu sunt în stare să înțeleagă. Sunt spălați pe creier, manipulați.

Așa se încurajează între ei deținătorii oricărei teorii fără bază logică, științifică, în general fără legătură cu realitatea, de fiecare dată când cineva le aduce contra-argumente sau critici.

Sunt zeci de explicații psihologice privind apetitul oamenilor pentru aberații, de la neîncrederea în sistem până la complexele adunate în anii de școală și dorința de a se simți speciali.

Anul ăsta ne arată cât de periculos este fenomenul ăsta de negare a științei, a medicinei, a logicii, doar pentru omenirea s-a dezvoltat destul încât evoluția să nu-ți mai sancționeze prostia. Am vrut de mult să scriu un text ”Darwin s-a stricat” pe tema asta, dar uite că Darwin a înviat și e mai proaspăt ca oricând.

Până acum, ceea ce au toate mișcările în comun – negarea totală a părerii specialiștilor în domeniu – a avut consecințe neglijabile la nivel mondial. Fete operate pentru că au înghițit șervețele demachiante ca să slăbească, o mamă care și-a pierdut sarcina ținând dieta cu aer, soare și suc de portocale, câteva sute de copii morți de boli ușor evitabile – practic nimic la scară planetară.

Azi însă e diferit:

Politicienii chinezi locali care și-au muțit medicii în primă fază, sperând c-o să treacă de la sine.

Valul ”e doar o gripă”, întreținut nu numai de Gică PriceputulÎnToate de pe FB ci și de medici nespecializați în epidemii, politicieni, vedete, influenceri – toți fără gramul de cunoștințe și luciditate necesar pentru a corela rata de mortalitate și modul de răspândire cu pericolul. Toți ocupați în schimb să compare cifrele inițiale cu boli vechi, foamete, accidente rutiere. Ia faceți, miejilor, aceleași calcule în vară pentru Italia.

Valul ”e doar un test, experiment, e gaz nu e virus, e cu vaccinu în depozit”, care presupune că undeva, cineva stă cu mâna pe buton și doar așteaptă momentul potrivit să rezolve problema, deci nu e cazul să fim precauți.

Consecințele se văd în Italia, Spania, America și-o să se vadă și la noi. Toți cei de mai sus au contribuit la diluarea mesajului epidemiologilor, specialiștii în ce se întâmplă acum. De asta guvernele au reacționat întârziat, de asta lumea încă se plimbă bot în bot pe-afară, de asta slujbele încă se țin înăuntru și virusul se sperie de icoane.

Dacă mesajul specialiștilor ar fi fost crezut din prima și nu diluat de proști, creduli, conspiraționiști și oameni care s-au agățat de confortul funcțiilor călduțe, viitorul apropiat ar fi arătat altfel.

Unde stă singura speranță? În știință, în medicină. Virusul e deja global, carantina e târzie – evitarea unui număr cumplit de morți și a prăbușirii economiei depinde doar de cât de rapid vor găsi un tratament eficient și apoi un vaccin.

O să învețe ceva Gigel Părere și Tuta Antitot din asta? Nu, faptul că au dat-o atât de tare în bară cu ce-au spus în cazul unei epidemii cumplite, n-o să le oprească delirul. Se găsește tratament? Îl aveau deja. Nu se găsește? Da, da, au vrut să ne rărească. Vine criza viitoare? Cine-o să aibă păreri fără nici o dovadă, pregătire sau logică? Tot ei.

Am mai fost întrebat de ce sunt atât de dur și agresiv cu oameni care-și dau cu părerea pe net și atât. Că doar nu dau nimănui în cap, nu?

Simplu, părerile astea n-aveau nici un efect când se pierdeau în fumul de tutun ieftin din birtul satului. Acum, când adună comunități întregi de capi-sec și ajung să influențeze politica și comportamentul social, pot avea rezultate neașteptat de cumplite.

Cum ar fi să-l trezească pe Darwin și să ne-arate ce înseamnă evoluția unui virus versus evoluția prostiei.

Share

Posted

in

by