vai de curu nostru

Cele două fețe ale prostiei de azi

Trec dihorii prin gardul omului și-i fură găinile. Se uită omul, se scarpină în cap, vede că-s ochiurile plasei prea mari și că prin ele trec blestemații și… pune niște sârmă ghimpată dinți de ferestrău, ca la zidul pușcăriei, deasupra gardului. Da, deasupra, adică înalță gardul fără să schimbe nimic la plasa cu ochiurile prea largi.

Ai bănui că nu-i chiar cel mai isteț pufulete din pungă. Când e vorba însă de-un guvern, ce să mai zici?

Dacă ai un set de restricții care nu funcționează cum ar trebui, din cauză că orice șmecheraș c-un pic de funcție, bani sau tupeu nu le respectă la modul ostentativ și o grămadă de inconștienți egoiști nu le respectă pe furiș, ce faci? Nu încerci să le explici mai bine, să le aplici mai bine, poate chiar să le modifici unde nu au sens? Nu, înalți gardul, că sigur asta o să rezolve problema.

***

Are băiatu tensiunea mare, da’ mare rău. Îi zice medicul: Jupâne, matale crăpi în ritmul ăsta, îți pocnește pompa. Ori te trec pe pastile, ori te ții de regim.

Ce face băiatu? Trece pe pastile? Nu, că-s de la corporațiile cele rele oculte și parșive. În schimb, bea cinci cafele și-o cola mare pe zi, pe furiș, să nu-l vadă doctorul cel rău și-apoi urlă că regimul lu prostul ăla nu funcționează și că medic mai cretin nu se există pe planetă. Cum poate ăla să-i ia lui libertatea cafelei când e clar că n-are nici un efect.

Nu există așa ceva, o să spuneți. Totuși, uite că e. Exact ăia care poartă masca sub nas și doar când e vreun pericol de amendă, nu când sunt douăzeci de colegi în spațiu închis, exact ăia care-și trimit copilul la școală bolnav sau care dacă au contact direct c-un bolnav de covid nu se testează și-și văd bine mersi de treabă, exact ăia urlă că măsurile/măștile nu au efect. Oare cum gândește unul din ăsta? Ah, eu cu prietenii turnăm gaz pe foc, da focul nu se stinge pen’că e apa pompierului prea puțin udă.

Exact ăștia care zbiară mai tare că-i înnebunește perioada asta, că-i sărăcește, că le ia pâinea de pe masă și mințile copiilor din cap, exact ăștia fac tot ce pot să crească cifrele care ne aduc porcăriile astea de limitări pe cap. Huoooo vaccinul cel experimental! Și n-aș avea nimic de comentat dacă ar zice ”da, nene, vreau să se răspândească virusul cât mai repede, să ne imunizăm natural pe cât se poate, să moară cine are de murit și restul să ne vedem de viață” – asta aș înțelege. Da’ nu, ei o dau cu oculte, viruși care nu există, cipuri și patriotisme penibile…

***

Astea-s cele două fețe ale prostiei de azi, iar majoritatea dintre noi suntem prinși între ele ca bikiniu-ntre buci.

Sunt convins c-o să se simtă vreo doi lezați de expresia ”inconștienți egoiști” așa c-o explic: șansele ca tu, om cât de cât sănătos, să pățești ceva de la Covid sunt mici, o zic datele oficiale. La fel sunt de mici șansele să pățești ceva la o plimbare pe munte, dar dacă nu te uiți la vreme, îți iei papucii de oraș cu talpă alunecoasă și te îmbeți pe traseu… cu alte cuvinte, dacă-ți crești șansele la un accident prin comportament aiurea, asta se cheamă inconștiență. E-n dicționar.

Șansele ca tu, asimptomatic sau formă ușoară, să dai covid, direct sau la mâna a doua/treia, cuiva care să sufere serios din cauza asta sunt măricele, că toți avem vârstnici pe la care trecem din când în când. Că nu-ți pasă niciun pic, știind că nu există vreo consecință pentru tine, e fix definiția egoismului. Da, tot în dicționar.

Ca idee, prefer oricând un egoist cinic unui idiot. La urma urmei, nici pe mine nu mă bănuie lumea de cine știe ce porniri altruiste.

sursă imagine

Share

Posted

in

by