daci liberi

Asta-i Dacia, bă!

De când și-a dat covidul19 arama pe față n-am scris despre autorități, ci doar despre noi, cei mai pizdeți dintre traci.

Motivul e foarte simplu: n-am nicio așteptare de la autorități. Toată partidele politice care au fost la guvernare după revoluție sunt populate cu aceeași faună, singura diferență este gradul de tupeu cu care fauna respectivă face lucrurile mai pe-ascuns sau mai pe față. Tupeul ține doar de cât timp au avut puterea.

Născut în haosul post-revoluționar și formată din comuniști/securiști bine înfipți și cei care s-au dat bine primii pe lângă ei, primul val al politicii democratice românești și-a cultivat o armată întreagă de incompetenți, hoți și ticăloși cu care să umple administrația statului de sus până jos.

Ceea ce iese la iveală zilele astea de prin spitale este normalitatea aparatului de stat românesc. Toate funcțiile de conducere sunt împărțite politic unor oameni specializați nu în ce ar trebui să facă acolo ci în sifonat bani și făcut subalternii să tacă. Atât li se cere – să fure și să ascundă mizeria sub preș – și doar atât știu să facă.

Asta înseamnă că pe lângă ei, de la secretar de stat la manager de spital la primaru din CuruMăcăii, își vor aduna doar indivizi la fel sau mai incompetenți/corupți decât ei. Doar așa știu sigur că pot să controleze moșia oferită de partid și n-o să fie înlocuiți de unul mai breaz de-acolo.

Nu-și permit să stea la discuții cu profesioniștii pe care-i conduc, că li s-ar vedea prostia ca un far în frunte și-atunci îi vezi cum își înfoaie penele și latră ordine și amenințări ca un caporal spre recruți. Să bage frica în ei.

Uite așa oamenii ăștia putrezesc tot – spitale, școli, acet-uri, primării, fiscuri, agenții de mediu, tot. Când singura ta grijă e să furi la comandă și să nu se afle, tot ce nu te deranjează de la asta e permis.

Spală femeia de serviciu cu același mop wc-ul și podea salonului? Permis. Ia personalul acasă fiecare câte ceva, ce mai rămâne din cât ai furat tu în primă fază? Permis.

Nu-ți vin profesorii la ore, forțează meditații pe gâtul copiilor sau pun note după cadouri? Permis.

Ai cinci pe statul de plată pe care nu i-ai văzut în viața ta, că i-ai angajat pe bilețel de la partid? Ce-o să faci , o să le zici celor care vin la muncă în fiecare zi să-și facă treaba perfect? Nu, și uite-așa se duce cetățeanul după o hârtie și tot biroul e la cafea.

Nu faptul că politicul numește niște oameni pe anumite posturi putrezește totul, ci că pune acolo doar specialiști în furt, gargară și obraz gros. Cum asta se întâmplă deja de câteva decenii, s-a ajuns acum aproape de fund.

De asta nu am așteptări și nici nu mai simt vreo dezamăgire când mă uit spre autoritățile centrale sau locale. N-am crezut însă c-o să ajung la fix aceeași atitudine față de românul de lângă mine, dar:

  1. Gogomănii incredibile, teorii ale conspirației atât de idioate că se contrazic singure, distribuite ca adevăr de sute de mii de români, mulți trecuți cică prin școală. Ne mirăm însă de cât de proastă e Dăncilă sau Oaie sau Orban sau alții din ăștia de sus, cum se poate dom’le?
  2. Speculă generalizată cu drojdie, măști, dezinfectant, făină și orice altceva e la mare cerere acum; de la chioșcar la mare patron, dublare, triplare de adaos în lanț. Dar vai, cum și-n vremurile astea pot politrucii să-și vadă de tunuri?
  3. Interpretări de cifre statistice de-ți stă mintea-n loc; au început comparând cu gripa, iar acum, aceeași deștepți, când numărul de morți a sărit peste cel dat de un an întreg de gripă, au trecut la toate bolile ”respiratorii”. Nu contează că într-o parte ai expusă toată populația lumii și pe partea cealaltă n-ai încă expusă nici 5%, că pe o parte ai un an și pe cealaltă ai câteva luni, că bolile alea omoară în ani/zeci de ani și asta în două luni… nu, tu calculezi procentul și aia e. Dar ne mirăm că un șef de fisc nu știe sa calculeze TVA-ul…
  4. O grămadă de viteji nu-s în stare să scrie ceva pe hârtie și să respecte ce au scris acolo. De partea cealaltă o grămadă de viteji amendează aiurea, nefiind în stare să înțeleagă sensul cuvintelor din ordonanța pe care o aplică. Dar ne mirăm că politicienii fentează legea și nu știu ce votează.

Pot să continui până mâine, dar nu-mi ia atât de mult să ajung la o concluzie – cu excepția unui cel mult 1%(cei de se chinuie acum să ajute cum pot, cu ce pot, financiar, verbal, fizic) restul suntem exact la fel cu autoritățile pe care le înjurăm atât, doar n-am avut noroc s-ajungem la posturile alea călduțe.

Share

Posted

in

by

Tags: