conspiratie stiinta

Am construit o lume perfectă pentru epidemii

Noi suntem noii șobolani ai planetei, iar dovada stă glorios pe Instagram printre țâțe, apusuri și cafele cu frișcă artistică.

Până secolul trecut, cei mai mari semănători de moarte în rândurile umanității au fost țânțarii, șobolanii și aliații lor purici. E ușor de înțeles de ce: nu se spală pe mâini, lucrează cu sânge ori au dietă putrezită și, cel mai important pentru răspândirea bolii, au o mobilitate masivă ca specie.

Indiferent unde natura cocea un virus/bacterie periculoase pentru om, dacă erau șobolani sau țânțari prin zonă, pericolul creștea exponențial. Ciuma bubonică a omorât sute de milioane de oameni, de mii de ori mai mulți decât covid 19, folosind o rețetă simplă: șobolan-purice-om.

De puține ori în istoria umanității, calea preferată de transmisie pentru o epidemie nouă a fost de la om la om. Gripa Spaniolă e un exemplu, iar condițiile de război explică de ce.

În ziua de azi însă, pentru orice boală la care transmisia om-om nu necesită altceva decât apropiere, șobolanii, țânțarii și puricii sunt absolut învechiți și repetenți. Natura poate să-i concedieze liniștită.

În ultima decadă omul a devenit cea mai mobilă ființă de pe pământ. Cocori? Gâște sălbatice? Balene? Fii serios, care gâscă sălbatică mănâncă seara pizza în Napoli și ia micul-dejun la Paris? Ce migrator mai face New York – Sidney în mai puțin de 24 de ore? Au umplut porumbeii Everestul de găinaț sau alpiniștii? 

Economia de azi dictează un lanț de producție ce se întinde de la birourile de pe un continent la munca ieftină de pe altul. Fericirea de azi comandă călătoritul cât mai des/departe/exotic ca rețetă generală pentru succesul social media, sănătatea ta mentală și dovada că ai o viață de invidiat.

Da, dar avem chestii pe care șobolanii nu le au. Avem medicină, guverne, intelect superior, iar asta poate opri oricând un nenorocit de virus. Sunt de acord, dar nu în lumea pe care am construit-o. 

Politicienii mint, biserica minte, publicitatea minte – acceptăm asta ca pe o normalitate și nu ne-am gândit o clipă cum ne transformă ca indivizi și ca societate. 

Nu doar că am oferit o licență guvernelor lumii și oricărei forme administrative să mintă de azi pe mâine fără consecințe pentru ele, dar și noi am ajuns să căutăm peste tot adevăruri alternative. Alegem tâmpenii fără nicio bază, venite de la șarlatani fără scrupule, troli sau idioți, doar ca să nu acceptăm sursele oficiale. Am ajuns să negăm orice fel de expertiză, fapte și știință, ca reacție la minciuna generalizată.

”E un T-Rex flămând afară, nu ieșiți din peșteră până nu verific dacă a plecat!”

”Nu e nici un dinozaur, e o conspirație a ratonilor să ne țină în peșteră!”

”Pe mine nu mă mănâncă, eu sunt prea tânăr, mă-ntorc diseară.”

”Nu e T-Rex e Multiplex, l-au adus cu Megalodonu pe plajă la Mamaia!

”Cum o vrea Dumnezeu, eu tre s-ajung la piață c-am rămas fără jar!”

Dacă mentalitatea epocii de piatră ar fi fost cea de azi, nu mai pupam noi specie dominantă și mașini electrice.

O carantină totală duce la oprirea completă a oricărui fel de epidemie în care virusul/bacteria responsabilă are o durată de viață finită în organismul uman. Două luni, după datele de acum, ar fi eliminat problema. Bun, și?

Cum să ai o carantină totală când politicienii chinezi îngroapă avertizarea medicilor și datele concrete despre pericolul virusului pentru destul timp cât boala să plece în toată lumea? Doar ca să nu dea rău partidul?

Cum să ai carantină totală când politicienii din democrațiile globului își fac calcule electorale iar presa comandată politică le împinge discursul ca și cum ar fi realitate?

Cum să ai carantină totală când milioane de oameni cred că e știre falsă, conspirație, iar alții se împărtășesc în plină alertă cu aceeași linguriță pentru că virușii și bacteriile se tem de icoane?

Cum să ai carantină totală, când chiar și după ce mor mii de oameni, nimic din cele de mai sus nu se schimbă și singurul lucru nou e cât de repede se adaptează jigodiile bipede la făcut bani din frică și din moarte?

Așa ajungi la o carantină de nimeni nu știe cât, care nu are rol să oprească nimic, ci doar să încetinească lucrurile la un nivel suportabil și poți oricând, atâta vreme cât încă nu avem medicamentul minune, s-o iei de la capăt.

 Da, lumea perfectă pentru o epidemie. 

O lume în care specialiștii nu au voce, imaginea vieții tale e mai importantă decât siguranța ta și a familiei, iar călcatul pe cadavre pentru bani/faimă/funcție e exemplu de succes în viață.

Share